Boekentip: Tao van Poeh

Je kent misschien Poeh beer wel van vroeger. De kleine simpele beer ‘met maar een klein beetje verstand’. Die met zijn karakteristieke vriendjes in het bos woont.

Welke wijsheden Poeh beer te geven heeft over het leven? Ik vertel ze je graag!

Voor dat ik je m’n lessen vertel misschien nog even kort wat Tao is. Tao is een filosofie uit China van voor Christus. En leert ons hoe we in harmonie met de natuur, het universum kunnen leven. Letterlijk betekent het ‘weg’.

Het is echt veel leuker om het boek zelf te lezen. Want dan lees je hoe het Taoïsme wordt uitgelegd aan de hand van de verhalen van Poeh en zijn vrienden.

7 wijze lessen

Maar, lees hier de 7 wijze lessen die ik uit het boek heb gehaald:

  1. Jouw weg (Tao)

Je vindt jouw weg door gewoon te zijn. Ruimte om te genieten van het leven in haar natuurlijke eenvoud. {swipe}

  1. Iedereen heeft iets bijzonders

Alles heeft zijn eigen plaats en functie. En wanneer je je innerlijke aard kent weet je waar je thuis hoort en waar niet. Ga niks forceren. Kijk naar je beperkingen en werk eraan als ze je in de weg zitten. Want dan kan het je kracht worden. Zie wat je in je mars hebt en maak daar gebruik van.

3. De poeh – manier ofwel Woe Wei

Dat zoiets betekent als ‘doen zonder doen’. Op een natuurlijke wijze komen de dingen toch tot stand. In harmonie en zonder te veel je best te doen. Genieten van het proces van het leven zelf.

4. Tijd en druk zijn

We zijn druk en bang tijd te verliezen. Bespaar geen tijd om vervolgens je gewonnen tijd op te vullen met nog meer druk zijn, op zoek naar een beloning in de toekomst. Maar leef in het nu. “Tijd kun je niet besparen, alleen wijs of dwaas besteden”.

5. Geluk

Hoe nuttig we ook zijn, soms kan het even duren voordat we beseffen hoe waardevol we zijn. Wil je gelukkig zijn? Dan hoef je alleen maar te waarderen wie we zijn en te geloven dat we alle krachten al in ons hebben. We hoeven hiervoor niet een heleboel dingen te kopen.

6. Kracht van het niets

Veel mensen zijn bang voor leegte en proberen dat op te vullen. Afspraken maken, spullen kopen, bezig zijn. Maar geniet van het niets en kijk naar de helderheid die ontstaat. “Leegte haalt de bezem door een geest vol troep”.

7. Innerlijke stem

Is ons verstand wel zo belangrijk of mogen we meer luisteren naar onze innerlijke stem? De stem van wijsheid en eenvoud. 

“Voor het kennen van de Weg
Moeten we gewoon op Weg
Je dingen doen,
Liefst met plezier,
(dat hoeft niet daar,
Je kan het ook Hier)
Heel simpel op de Poeh-manier

Maar ga niet Zoeken naar de Weg,
Want je zal zien, dan is hij weg!
Ik ben ik
En jij bent jij,
Dat weten we allebei;
Maar als je nu de dingen doet,
De dingen die jij kan,
Dan vind je heus de Weg vanzelf,
En de Weg komt achter je an!

Nieuwsgierig?

Zin om te lezen en jouw eigen persoonlijke wijsheden te ontdekken? Voor meer boekentips check mijn boekentips hier.