Ik weet het niet: 6 tips om het wel te weten

6 tips om het wel te weten!

Wat is je passie? 
Wat zijn je dromen? 
Wat voor werk wil je het liefste doen? 
Waar wil je staan over 5 jaar?
Waar ben je goed in?

Wat geef jij als antwoord?

Inmiddels kan ik je er uitgebreid over vertellen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Als je het mij een tijd geleden had gevraagd, had ik vast gezegd “ik weet het niet”.

Als ik naar mijzelf kijk heb ik ook heel lang het niet geweten. Ik nam ook geen tijd om het wel te weten. De gedachte wat anderen mensen van me zouden vinden of dat het (ik) toch wel zou mislukken, waren belemmeringen in mijn gedachten stroom. Ik ging gewoon lekker door met de dagelijkse bezigheden. En nam geen tijd om antwoorden toe te laten. 

Het niet weten

Soms kan ‘het niet weten’ juist heel veel rust geven. Dat je toegeeft dat je gewoon iets niet weet. Alleen die bedoel ik niet. Ik heb het hier over zeggen dat je het niet weet, terwijl je diep van binnen echt wel het antwoord hebt.

Het niet weten kan namelijk soms gewoon makkelijk zijn. Het niet weten is dan eigenlijk een excuus om niet toe te laten wat je diep van binnen wél weet. Het niet weten is dan een veilige haven. Een plek waar niemand er iets van kan vinden en waar geen consquenties op de loer liggen.

Maar hoe zonde is dat. Eigenlijk houd je jezelf daarmee kleiner dan je bent. Ontneem je jezelf van zo veel moois.

We weten het wél….

Ik geloof nu dat we het wél weten. Als we maar willen…
Want wat als je het wel weet? Wat als je het weet en het ook uitspreekt?

Hoe lekker zou het zijn als je het wel weet. En daar vol enthousiasme over kunt vertellen.

Het enige wat je hoeft te doen is de antwoorden te vinden. Want ik ben er echt van overtuigd dat die er zijn.

Vind de antwoorden

Dus het is tijd om het wel te weten. Om de weg naar binnen te gaan, daar waar je de antwoorden kunt vinden. Want echt, je vindt ze in jezelf. 

Tips

Heb jij ook last van “ik weet het niet”?
Probeer dit eens: 


=> De eerste vraag die je aan jezelf mag stellen is waarom je het nog niet weet? Wees eerlijk of je wel een antwoord wilt hebben…. Je kunt ook besluiten om het niet te weten. Als je er dan maar geen last van hebt. 

=> Vaak zit er achter het ‘niet weten’ een belemmering (onzekerheid, bang wat anderen er van vinden, bang om een verkeerde keuze te maken). Kijk eens bij jezelf of dit voor jou geldt.

=> Zeggen “ik weet het niet” zet je vast. Je blijft hangen in het niet weten. Stoppen dus!

=> Benoem het anders. Bijvoorbeeld: Ik ben het aan het ontdekken of Ik weet het steeds beter. Voel in jezelf het verschil in energie als je deze benadering kiest.

=> Geef tijd en aandacht aan jezelf om zo het antwoord te ontdekken. Ga nadenken, luister naar je intuïtie, ga schrijven, of doe juist even niets.

=> Onthoud dat wat je nu weet morgen anders kan zijn. Dus het kan zijn dat je morgen een ander antwoord hebt, dat beter past. Zolang je geen (rigoreuze) beslissingen hebt genomen, is dat prima toch


Innerlijke wijsheid

Helpt dit je? Ik vetrouw er op dat de mooiste antwoorden bij je naar boven gaan komen. 

En… wat je met het antwoord doet. Ja, dat is een tweede. Up to you! Daar hebben we het een volgende keer over.

Voor nu heb je een stuk meer zelfinzichten op gedaan en je innerlijke wijsheid ontdekt! 

Liefs, Tamara