Mijn Ontdekkingsreis: de weg naar doen wat ik wil

Hoe ik ben gestopt met mijn baan in loondienst en voor mezelf ben begonnen.

Nu, en terugkijkend op de afgelopen periode, kan ik oprecht zeggen dat ik zo dankbaar ben voor de reis, voor de keuzes die ik heb gemaakt, voor de innerlijke groei die ik voel.
Terugkijkend voelt alles zo logisch, dat alles is gebeurd omdat het me verder heeft gebracht precies waar ik naar toe mocht.
Terugkijkend geeft dat zo veel vertrouwen, dat vooruitkijken ineens ook vertrouwen geeft.

Ik neem jullie graag mee……

het begin 

In 2014 sprak ik op mijn toenmalige werk uit “er zit meer in me, maar het komt er niet uit”. Lekker vaag en dat hebben zij vast ook gedacht. Met een coach heb ik toen echt de eerste mooie stappen gezet. In 2015 werd ik zwanger en in 2016 ben ik bevallen van onze eerste dochter. Mooie, intense tijden. Maar niet de jaren dat je jezelf op nummer 1 kunt zetten. Zo ging de tijd voorbij….

eerste stap richting kiezen voor mezelf

Eind 2017 begon ik het eerste stapje te zetten om te gaan luisteren naar mijn gevoel. Ik nam twee maanden vrij. Een maand om met het gezin te reizen in Nieuw-Zeeland. En een maand voor mezelf, gewoon omdat ik behoefte had aan even niks, even tijd voor mezelf en quality time met mijn gezin.

In die tijd kwam ik er ook achter dat ik eigenlijk geen rust had in mijn hoofd. Ik was continue aan het ‘moeten’. Het resulteerde dus niet de rust waar ik eigenlijk zo naar verlangde. Pas terug uit Nieuw-Zeeland zat ik lekker in de flow. En toen heb ik de beslissing genomen: zo wil ik me voelen en niet anders!

start van de ontdekkingsreis

Enkele weken aan het werk ontdekte ik al snel dat ik weer in mijn oude patroon schoot. Ik voelde veel onrust en frustratie in mijn leven. Om trouw te blijven aan mijn beslissing wilde ik hier wat mee. Vanuit de relatie die ik voelde met mijn werkgever, heb ik open kaart gespeeld; gezegd dat ik niet lekker in de werkrelatie zat (en daarmee dus ook niet lekker met mezelf). Thuis had ik geroepen: “geef me twee weken vrij en dan ben ik er”. Maar toen ik door de HR adviseur voor 2 weken naar huis werd gestuurd schrok ik daarvan (nu kijk ik daar met heel veel dank op terug). Mijn vriend moest mij herinneren aan de wens die ik had uitgesproken.

Ik schoot eerst in de weerstand maar heb de tijd thuis toen aangegrepen als kans. Eindelijk echt tijd voor mezelf waarin niks hoeft. Doelgericht als ik ben had ik mezelf wel een mooi doel opgelegd, namelijk mezelf in alle eerlijkheid onderzoeken. De ontdekkingsreis was al eerder begonnen, maar neemt vanaf nu concretere vormen aan.

van angst naar verlangen naar vertrouwen

Vanuit de rust die ik nu voelde ontstond er ruimte voor nieuwe inzichten. Mijn eerste ontdekkingen gingen over angsten (of negatieve overtuigingen) die ik heb. Ik concludeerde dat ik zo veel niet doe, omdat iets me tegen houdt. Maar ik ontdekte ook dat aan de andere kant van mijn angsten een groot verlangen ligt. Op dat moment heb ik besloten: ik ga door mijn angsten heen en ik ga veel meer vanuit verlangen leven. Ik ben gaan schrijven, gaan tekenen, heb heel mijn persoonlijke ik geanalyseerd. En er ontstond een enorm vertrouwen!

duidelijke signalen 

Terug op werk kreeg ik signalen. En vanuit het vertrouwen besloot ik ze te zien en naar te luisteren. En ik zag ook hoe duidelijk ze (ineens?) waren. Dan wordt het spannend. Ik vond mijn klanten, collega’s en mijn werk echt leuk. Maar ik wist dat blijven niet meer houdbaar was. Dat blijven zo in zou gaan tegen mijn verlangen. Dat blijven eigenlijk betekent dat ik in mijn angst zou zitten.

En eigenlijk had ik had twee keuzes. Doorwerken en in een burn-out belanden of stoppen en een nieuwe richting kiezen. Ik koos voor het laatste.

En dus vanuit volledig vertrouwen heb ik besloten te stoppen met mijn baan, na 10 jaar.

ruimte voor beweging

En dat was de beste beslissing die ik kon nemen. Ik ontdekte dat door het werk los te laten er ruimte ontstond. We merkten als gezin veel meer rust en er kwamen veel meer spontane leuke momenten op ons pad. De frustratie maakte plaats voor liefde, dankbaarheid en geluk. Ik was altijd al gelukkig, want ik had geen reden om het niet te zijn. Maar nu voelde ik puur geluk. Ik voelde dankbaarheid voor het leven. Ik voelde de liefde voor mijn gezin. En deze energie is zo veel mooier dan die van angst en frustratie. Deze energie brengt je in beweging en geeft tegelijkertijd innerlijke rust.

moeten 

In alle eerlijkheid is het niet alleen maar liefde, dankbaarheid en geluk geweest. Zeker net nadat ik mijn baan had opgezegd zat ik nog heel erg in het moeten. Ik verzon elke dag wel iets om te moeten doen; opruimen, schoonmaken, boeken lezen. Alles op wilskracht. En ook dat kost veel energie. Maar blijkbaar had ik ook echt de tijd nodig om daar rust in te vinden.

ontdekkingsreis

Een prachtige ontdekkingsreis volgde. Ik ben begonnen om te ont-dekken wie ik echt ben en waar ik voor sta. Een periode van coaching, veel nadenken en voelen, boeken lezen, gesprekken voeren. Niet vanuit een crisis, zeker niet, maar oprecht vanuit een gevoel dat ik mijn leven mag optimaliseren. Vanuit een gevoel dat ik nog een deel van mezelf niet liet zien. En vanuit een gevoel dat ik maar een keer in dit leven ben en daar alles uit wil halen.

op mijn pad

Wat mij altijd energie heeft gegeven is bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling. Ik heb dus ook veel tijd doorgebracht met lezen, en zelfanalyse. Wie ben ik, waar sta ik voor, waar ben ik goed in. Echt nog vanuit het hoofd.

Ik ben naar een ‘stilte, yoga, meditatie retraite weekend’ gegaan. Iets dat ik al jaren wilde, maar ‘het kwam er nooit van’. De stilte is echt iets moois. Het is niks en toch alles. Het geeft zo veel mooie inzichten. Gelukkige momenten van ochtend yoga in het hoge gras in de zon.

Is het toevallig of het lot? De The New Business Women zijn op mijn pad gekomen. De combinatie van luisteren naar je gevoel en het business aspect hebben mij intuïtief doen beslissen de academy te volgen. Wat heeft me dat veel gebracht. Een prachtige groep vrouwen die je steunen en motiveren. En zo veel meer geleerd om naar mijn intuïtie te luisteren. Bovendien is hier mijn missie steeds duidelijker geworden.

Ik ben opgegroeid in een ondernemersgezin. En heb denk ik altijd wel geweten dat ik voor mijzelf wilde beginnen. De afgelopen jaren had ik constant (gekke) ideeën. Maar geen van die ideeën hebben ooit geleid tot iets concreets. Ik bleef lekker in mijn comfortzone. Maar nu werd mijn missie steeds duidelijker en wist ik mijn product, mijn dienst.

studiejaar

Mijn product, mijn dienst hangt samen met persoonlijke ontwikkeling. Dat is waar ik blij van word, dat is waar ik echt in geloof. Om dit kracht bij te zetten heb een jaar besteed aan… mezelf. En zo achteraf gezien was het eigenlijk een studiejaar. Coaching, lezen, praten, denken, voelen, en diep van binnen weten. Afhankelijk van mijn plek in mijn proces, afhankelijk van mijn behoefte heb ik mijn eigen stof en mijn eigen leermeesters uitgekozen. Wow!

My Beautiful Present

En zo hebben bijzondere beslissingen die ik heb genomen me steeds een stuk verder gebracht op deze fantastische reis. My Beautiful Present is inmiddels een feit. The journey continues……

Vanuit vertrouwen, en vooral ook vanuit plezier. Want doen wat je het allerleukst vindt, daar gaat het toch om!

Liefs, Tamara