Boekentip: De Fontein van Els van Steijn

Het lezen van De Fontein, van Els van Steijn, geeft echt een mooie kijk om je bewust te maken van de invloed van je familiesysteem op je dagelijkse leven.

Ik ‘ben dus van’ de persoonlijke ontwikkeling; mezelf steeds beter te leren kennen. En hoe onwijs interessant is het om in dit proces ook te kijken naar je familie.

De fontein is de metafoor voor op je plek staan; met je ouders boven jou en je (eventuele) kinderen onder jou. Het niet op je plek staan kan er voor zorgen dat je in je leven patronen ontwikkelt die zorgen dat je niet volledig leiderschap neemt over je eigen leven.

Een must read

Een must read als je ergens voelt dat bepaalde terugkerende patronen bij jou te herleiden zijn aan je familiesysteem. Bijvoorbeeld: 
– Vaak schuldig voelen
– Veel verantwoordelijkheid nemen
– Kritisch zijn op jezelf en anderen
– Problemen met autoriteit
– Bewijsdrang of juist jezelf inhouden

Wat ik meeneem uit dit boek?


👉Biedt inzichten hoe je op je plek kan staan en patronen kunt doorbreken. Zodat je kunt groeien en meer grip op je leven krijgt.
👉Daagt je uit om in alle eerlijkheid te kijken naar je ouders. Naar al het mooie en minder mooie wat ze hebben doorgegeven. Maar ook eerlijk te voelen wat je gemist hebt.
👉Leert je dat je mag loslaten wat niet van jou is, wat jou niet dient.
👉Geeft inzicht in de loyaliteit die kinderen hebben ten opzichte van hun ouders. 
👉Vertelt je wat je van je ouders ‘ontvangt’; Via je moeder ontvang je het vermogen om te verbinden en het leven aan te nemen. Via je vader ontvang je het vermogen je te begrenzen en de wereld aan te nemen.

Good to know voor jezelf, maar zeker ook als je zelf kinderen hebt!

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.